Christopher sommer building the gymnastic body pdf

Träningsvolym: Hur många set och reps är bäst? Hur mycket christopher sommer building the gymnastic body pdf du styrketräna för största ökningar i styrka och muskelmassa? I det här inlägget lär du dig allt om träningsvolym för styrketräning. Styrkelabbet » Träningsvolym: Hur många set och reps är bäst?

0″,”credit”:””,”camera”:”Canon EOS 5D Mark II”,”caption”:”Bodybuilder showing his back and biceps muscles personal fitness trainer. Hur många set ska du egentligen göra per pass för att få de största ökningarna i styrka och muskelmassa? Träningsvolymen är en av de allra viktigaste faktorerna för hur bra träningsresultat du får. Till exempel för muskelgrupper som inte är ditt primära mål, eller för perioder då du har ont om tid till styrketräning. Hur stor är skillnaden om du gör tre? Först kommer en lite mer teoretisk genomgång av träningsvolym, och sedan går vi över till mer konkreta råd kring antal set och reps för styrketräning. Vänta lite, hur stor träningsvolym klarar DU?

En sak före vi börjar: Hur mycket träning klarar just du, egentligen? Styrketräning är en typ av stress för organismen som är du. Du klarar förmodligen mer träning när du är ung, men med ålder har du i alla fall gott om tid att vänja dig vid en gradvis ökande volym. Det är förstås svårt att sätta det här i siffror, men det kan vara bra att känna till ungefär hur resten av ditt liv påverkar din träning, och vad du kan göra för att ge dig själv bättre förutsättningar. En sista sak som är viktig att nämna är att ju fler tillfällen du sprider ut en viss mängd träning på, desto mer träningsvolym klarar du av. Du kan alltså träna med en större veckovolym om du tränar två pass per vecka istället för ett, och ännu större om du tränar varje dag.

Om du tränar mer så får du bättre träningsresultat, till en viss gräns. Oavsett vad vissa profiler påstår så är det helt klart möjligt att överträna, även om de flesta nog ligger långt ifrån gränsen. Det är särskilt för nybörjare som det kan finnas positiva effekter av att träna här. De får ökningar utan extrem träningsvärk. Träning på denna nivå, särskilt när man närmar sig gränsen mot zon 4, är för personer med stor träningsvana som känner sin kropp väl och vet när de ligger på gränsen.

Du får fortfarande en träningseffekt från passet men den är inte optimal och dessutom kommer den stora träningsvolymen att öka risken för både skador och överträning. Låt oss nu bli lite konkreta, och börja snacka set och reps. Hur många set och reps är lagom? De flesta gör redan som standard minst 2-3 set per muskelgrupp när de tränar! Många set för maximal ökning av styrkan, alltså. Det som gör studien extra intressant är att deltagarna var ganska vältränade, vilket kan vara svårt att hitta för såna här studier.

En sista sak som är viktig att nämna är att ju fler tillfällen du sprider ut en viss mängd träning på, väldigt infomativ och inspirerande! Hiit löpning eller gym; för mer erfarna krävs förmodligen en högre volym. Om du till exempel gör set med 2 reps och ska komma upp i de 40; ska jag bara acceptera att vid 47 år så e det svårt att utvecklas? 15 arbetsset är väldigt många, möjligen imellanåt träna någon söndag, 3 set per muskelgrupp när de tränar! Men med ålder har du i alla fall gott om tid att vänja dig vid en gradvis ökande volym.